Tanda-tanda jangkitan parasit

Sesiapa sahaja boleh mendapat parasit. Sesetengah parasit boleh menyebabkan penyakit secara langsung, sementara yang lain menyebabkan penyakit yang disebabkan oleh racun yang dihasilkannya.

Menurut pakar perubatan, parasit biasanya memasuki tubuh melalui kulit atau mulut. Orang ramai boleh dijangkiti kerana pelbagai sebab, seperti pendedahan kepada zon parasit, penggunaan air tercemar, makanan yang tidak selamat, dan sistem imun yang lemah.

Berikut adalah tanda-tanda amaran jangkitan parasit. Dari sana, rawatan cacing atau rawatan lain mesti dipertimbangkan.

Pencernaan yang teruk. Jika anda makan banyak makanan serat dan alkali dan masih mengalami cirit-birit atau masalah pencernaan lain, fikirkan parasit usus yang boleh menyebabkan keradangan dan menyebabkan cirit-birit kronik. Malah sisa toksik yang disebabkan oleh parasit boleh menyebabkan sembelit kronik, kembung, muntah-muntah dan pembakaran dalam perut.

Gatal dubur. Ini adalah tanda jangkitan parasit. Gatal-gatal di sekitar anus biasanya berlaku pada waktu malam ketika cacing betina bertelur.

Bosan dengan itu. Rasa mengantuk walaupun selepas makan dan tidur dengan baik, perhatikan sama ada tubuh dijangkiti parasit. Ini terutamanya disebabkan oleh cacing usus, yang menguras nutrien dengan memakan semua makanan berkhasiat.

Cengkuk melecehkan. Jika anda melihat perubahan tiba-tiba dalam tabiat makan anda, terutamanya apabila keinginan sentiasa menang, kemungkinan parasit sudah ada di dalam badan.
Malah, selera makan meningkat bersama-sama dengan penurunan berat badan sering dilihat dalam kes cacing cacing atau jangkitan cacing. Ini berlaku apabila parasit menggunakan jumlah makanan dari orang yang dijangkiti, menjadikan orang itu berasa lapar.

Suasana berubah. Apabila dijangkiti parasit, mood seseorang boleh berubah. Mereka menjadi resah, tidak selamat, dan gejala ini berkaitan dengan masalah pencernaan. Sebabnya, usus juga mengandungi neuron dan neurotransmitter (khususnya, serotonin), penting untuk sistem saraf usus yang sihat. Parasit dalam usus menghasilkan sisa toksik yang menyerang sel-sel saraf dan neurotransmitter, yang boleh menyebabkan tekanan, kebimbangan, kekecewaan, dan juga kemurungan pada manusia.

Gigit gigi. Satu sebab untuk penggilingan gigi yang tidak betul adalah jangkitan parasit. Kajian perubatan tahun 2010 di Amerika Syarikat mengesahkan hubungan antara parasit usus dan pergigian gigi pada kanak-kanak semasa tidur.

Anemia Ubi cacing usus atau jangkitan cacing boleh menyebabkan kekurangan zat besi dalam tubuh, yang seterusnya menyebabkan anemia.
Penyakit kulit. Parasit menembusi usus, menyebabkan keradangan di dalam badan, yang membawa kepada beberapa masalah kulit, termasuk ruam, ekzema dan lain-lain jenis alahan kulit. Di samping itu, toksin dan sisa yang disebabkan oleh parasit meningkatkan eosinofil dalam darah. Ini boleh menyebabkan ulser, bengkak, dan lesi kulit.