8 Tips Diet Terbaik Untuk Mencegah Kehilangan Rambut

Berikut adalah koleksi  8 tips diet terbaik untuk mencegah keguguran rambut dan merangsang pertumbuhan rambut. Selepas belajar asas diet dalam seksyen ini, pastikan untuk menyemak senarai makanan yang menghalang keguguran rambut dan juga bahagian mengenai resipi menghalang  keguguran rambut.

Sebelum masuk ke butiran mengenai diet pencegahan kehilangan rambut, ia adalah penting untuk memahami sebab kehilangan rambut adalah secara ringkasnya: Seseorang yang normal, sihat akan kehilangankira-kira 50 hingga 100 helai rambut setiap hari, dan sebahagian besar rambut-rambut ini tumbuh semula. Rambut yang sihat mempunyai kitaran hayat kira-kira tiga hingga enam tahun. Keguguran rambut menjadi masalah bila rambut tidak tumbuh semula atau apabila rambut susut pada kadar yang luar biasa pantas (beberapa beratus-ratus rambut sehari). Keguguran rambut (atau alopecia) menimpa berjuta-juta orang di seluruh dunia – dan bukan hanya manusia. Ramai wanita juga mengalami sedikit kehilangan rambut pada satu ketika dalam hidup mereka walaupun kehilangan rambut mereka kurang ketara.

Keguguran rambut boleh disebabkan oleh beberapa factor antaranya termasuk ubat-ubatan tertentu dan kemoterapi, genetik, kehilangan berat badan yang cepat, tekanan kronik, kelemumur teruk, ketidakseimbangan hormon, kehamilan, melahirkan anak, putus haid, dan peredaran kulit kepala miskin. Tambahan pula, faktor pemakanan tertentu telah dikaitkan dengan kehilangan rambut. Selebihnya  memberikan gambaran keseluruhan tabiat berkaitan pemakanan – seperti meningkatkan pengambilan makanan anda vitamin C, tembaga, zink, beta-karotena, dan silika – yang boleh membantu mencegah keguguran rambut.

# 1: Makan Makanan Kaya Dengan Vitamin C

Hujah pertama cara untuk mencegah keguguran rambut adalah dengan makan makanan yang mengandungi banyak vitamin C untuk diet anda. Vitamin C diperlukan untuk menghasilkan kolagen yang seterusnya menyokong folikel rambut dan menyimpan saluran darah di kulit kepala yang sihat. Vitamin C juga meningkatkan penyerapan zat besi daripada makanan. Untuk mempertingkatkan keberkesanan vitamin C pada rambut, menggabungkan makanan yang kaya dengan vitamin C dengan makanan yang mengandungi vitamin E, vitamin yang penting yang juga boleh membantu mengurangkan keguguran rambut kerana kemampuannya untuk meningkatkan peredaran darah ke kulit kepala itu. Vitamin C dan vitamin E melindungi antara satu sama lain dan lebih berkesan apabila dimakan bersama-sama.

Protein diperlukan untuk pertumbuhan rambut.

 

 

 

# 2: Memastikan Pengambilan yang mencukupi Protein

Rambut adalah mengandungi lebih daripada 90 peratus protein. Diet  yang protein boleh menyebabkan keguguran rambut. Protein yang banyak dalam pelbagai jenis makanan, terutamanya dalam makanan yang berasal dari haiwan. Diet yang tipikal Barat biasanya mengandungi jumlah yang cukup protein dan makan protein tambahan untuk pertumbuhan rambut yang tidak perlu. Walaupun rambut diperbuat daripada protein, berlebihan protein pemakanan tidak mungkin untuk meningkatkan pertumbuhan rambut dan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

 

Beta-karotena dalam bayam menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat.

# 3: Makan Makanan yang tinggi Vitamin A dan Beta-Carotene

Satu lagi tip yang baik adalah dengan menggabungkan sumber pemakanan vitamin A. Vitamin A menggalakkan pertumbuhan sel-sel dan tisu-tisu yang sihat, termasuk rambut dan kulit kepala. Kekurangan vitamin A boleh menyebabkan keguguran rambut dan penipisan rambut. Beta-karotena yang didapati dalam sayur-sayuran hijau dan buah-buahan seperti bayam, brokoli, lobak merah, kentang manis, skuasy musim sejuk, mangga, tembikai dan aprikot juga menggalakkan rambut yang sihat kerana sifat-sifat anti-oksida dan juga sebagai yang peranan sebagai pelopor kepada vitamin A.

 

# 4: Makan Makanan Kaya dengan Vitamin B

 

Jika anda mensasarkan untuk mempunyai rambut yang sihat, rambut yang kuat, pastikan anda makan banyak makanan yang kaya dengan vitamin B. Vitamin B dalam adalah sebuah kompleks vitamin yang sering bekerja bersama-sama dan wujud bersama-sama dalam makanan yang sama. Bukti menunjukkan bahawa pengambilan yang mencukupi vitamin B, terutamanya vitamin B6 (pyridoxine), B12 (riboflavin), B9 (folat), B7 (biotin), B5 (Pantothenic acid) dan B3 (niacin), adalah perlu untuk rambut yang sihat .

asid Pantothenic dan Biotin dianggap memperlahankan keguguran rambut dan mencegah uban rambut. Pyridoxine membantu menghasilkan melanin badan, yang memberikan rambut warnanya. Ia juga menghalang keguguran rambut dan memudahkan penyerapan zink. Di samping itu, pyridoxine, bersama-sama dengan folat dan riboflavin, membantu pembentukan hemoglobin (sel darah). Hemoglobin diperlukan untuk mengangkut oksigen daripada paru-paru ke tisu-tisu lain dalam badan, termasuk rambut. Bekalan oksigen diperlukan untuk rambut yang sihat.

 

Silika, yang banyak dalam strawberi, boleh membantu mencegah botak.

# 5: Meningkatkan Pengambilan Silika

Pada tahun 1939, pemenang Hadiah Nobel kimia, Profesor Adolf Butenandt, membuktikan bahawa kehidupan tidak boleh wujud tanpa silika (juga dikenali sebagai silikon dioksida). Pada manusia, silika adalah penting kepada pembangunan rangka. Ia juga merupakan komponen penting dalam rambut dan pengambilan yang mencukupi silika dipercayai mencegah kebotakan dan merangsang pertumbuhan rambut. Silika hadir dalam jumlah yang besar dalam pelbagai jenis makanan, termasuk strawberi, lada hijau dan merah, sekoi, barli, gandum, timun, oat, beras, taugeh, kentang, dan asparagus. Pemprosesan makanan serta rawatan kimia tanah ketara boleh mengurangkan kandungan silika makanan. Oleh itu, untuk memastikan pengambilan optimum silika, ia adalah dinasihatkan untuk memilih makanan yang ditanam secara organik dan tidak diproses.

# 6: Pastikan anda makan makanan yang cukup mengandungi tembaga dan zink

 

Walaupun badan kita memerlukan hanya sejumlah kecil tembaga, ia adalah penting untuk fungsi yang sepatutnya dalam badan, termasuk pertumbuhan rambut yang sihat. Jumlah tembaga yang cukup dalam badan boleh mencegah keguguran rambut dan menyumbang kepada ketebalan rambut. Tembaga juga dipercayai meningkatkan warna rambut dan mencegah uban pramatang rambut. Mineral juga yang penting untuk kesihatan rambut adalah zink, yang memainkan peranan penting dalam penghasilan sel-sel baru (termasuk sel-sel rambut). Zink dan tembaga boleh dimakan bersama-sama sebagai keseimbangan antara kedua-dua adalah penting: terlalu banyak zink mengganggu penyerapan tembaga, dan jumlah yang lebih tinggi daripada tembaga boleh menjadi toksik. Bijan hitam, yang digunakan sebagai ubat untuk keguguran rambut di Asia, adalah sumber yang sangat baik kedua-dua tembaga dan zink.

 

Sulphur dikenali sebagai “mineral kecantikan alam semula jadi”.

# 7: Makan Makanan Kaya dengan Sulphur

Sulphur adalah mineral yang terdapat dalam semua sel-sel tubuh manusia dan yang amat banyak dalam rambut kita, kulit, dan kuku. Sulfur sering dirujuk sebagai “alam semula jadi mineral kecantikan” kerana keupayaan untuk membantu dalam peredaran darah yang baik, mengurangkan radang kulit, dan menggalakkan pertumbuhan rambut yang. Ia juga memainkan peranan dalam metabolisme beberapa B-vitamin penting termasuk B1, B5 dan B7. Tanda-tanda awal kekurangan sulfur sering termasuk kehilangan rambut, rambut rapuh dan kuku, dan kulit kering. Walaupun hadir di dalam tubuh manusia, sulfur hanya boleh diperolehi melalui diet. Sulphur terdapat dalam semua protein kaya makanan, daging, ikan, telur, susu dan kekacang sebagai sumber terutamanya yang kaya mineral ini. Bawang putih, kubis, bawang, turnips, kale, salad, tauge, rumpai laut, rumpai laut dan beberapa kacang juga mengandungi sulfur.

 

# 8: Memastikan Pengambilan Iron yang mencukupi

Iron membawa oksigen kepada rambut, dan kurang pengambilan besi boleh menyebabkan folikel rambut Kekurangan oksigen. Malah zat besi berkurang adalah salah satu punca yang kehilangan rambut di kalangan wanita pra-menopaus. Wanita yang sedang haid (terutamanya jika mereka mempunyai tempoh berat), wanita yang sedang hamil atau baru bersalin, pelari jarak jauh, dan vegan mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk menjadi kekurangan zat besi. Untuk mencegah atau membetulkan kekurangan ini, mengambil makanan yang kaya dengan zat besi seperti buah-buahan kering, kuning telur, hati, daging merah tanpa lemak, tiram, ayam, ikan salmon, tuna dan biji-bijian.