8 Cara Mudah Menurunkan Berat

Ramai orang mengalami kesukaran kehilangan berat badan, padahal sebenarnya terdapat pelbagai cara mudah untuk menurunkan berat badan. Selagi ia dilakukan secara beransur-ansur dan konsisten, kaedah ini tidak akan membuat anda merasa sengsara.

Tidak perlu mengamalkan diet yang terlalu ketat atau berlebihan, kerana sebenarnya cara ini tidak berkesan. Terdapat beberapa cara mudah untuk menurunkan berat badan yang tidak menyakitkan, tetapi lebih berkesan. Untuk memastikan, anda memerlukan komitmen dan disiplin dalam menjalaninya, supaya anda boleh menurunkan berat badan dan mencapai berat badan yang ideal.

Pelbagai Cara Mudah Menurunkan Berat
Berikut adalah beberapa cara mudah untuk menurunkan berat badan yang anda boleh memohon:

1. Minum air sebelum makan
Menurut penyelidikan, air minum sebelum makan dapat membantu anda menurunkan berat badan. Minum air sebelum makan boleh membuatkan anda berasa lebih pantas, jadi keinginan untuk makan makanan yang banyak boleh dikurangkan.

Di samping itu, anda perlu sedar bahawa kehausan kadang-kadang kelihatan seperti menyerupai rasa lapar. Oleh itu, apabila anda mula merasa lapar, cuba untuk mengatasinya dengan meminum air terlebih dahulu, dan hanya makan pada waktu. Dengan menggunakan kaedah ini, jumlah kalori yang anda makan juga boleh dikurangkan.

2. Jangan lupa sarapan pagi
Adakah anda tahu, sarapan adalah bahagian penting dalam penurunan berat badan? Dengan sarapan pagi biasa, keinginan untuk makan makanan atau makanan ringan tidak sihat dikurangkan.

Berasaskan diri sendiri sarapan pagi juga akan membuat kelaparan pada siang hari dikurangkan. Kesannya, keinginan untuk mengambil makanan berlebihan pada waktu makan tengah hari juga akan dikurangkan.

3. Makan makanan yang betul
Anda yang menjalani program penurunan berat badan, dinasihatkan untuk mengambil makanan protein dan serat. Makanan protein boleh membantu tubuh membakar lemak dan menjadi sumber tenaga. Pilih sumber protein yang sihat untuk badan, seperti putih telur, yogurt, daging tanpa lemak, makanan laut, kacang soya, kacang atau keju.

Selain makanan yang tinggi dalam protein, kalikan penggunaan makanan berserat. Makanan seringkali boleh membuat anda berasa lebih kenyang, tetapi kandungan kalori yang rendah. Makanan yang berkilat yang boleh anda makan termasuk sayur-sayuran, buah-buahan, makanan yang dibuat dari biji-bijian, kacang-kacangan, dan gandum.

4. Makan bahagian kecil
Anda boleh bekerja di sekitar ini dengan menggunakan pinggan atau mangkuk yang lebih kecil semasa mengambil makanan. Menurut penyelidikan, makan dengan pinggan atau mangkuk kecil boleh membuat anda terbiasa makan sebahagian kecil, jadi jumlah pengambilan kalori yang masuk ke dalam badan juga akan berkurang.

Makan sebahagian kecil tetapi sering, iaitu 4-5 kali sehari, lebih baik membantu anda menurunkan berat badan daripada makan sebahagian besar sebanyak 3 kali sehari.

5. Makan perlahan-lahan
Selain makan bahagian-bahagian kecil, makan secara perlahan dan santai juga boleh menyokong penurunan berat badan. Dengan tabiat makan ini, tubuh boleh menghantar isyarat yang sihat ke otak sebelum anda menghabiskan terlalu banyak makanan.

6. Tidak perlu mengelakkan makanan tertentu
Tidak perlu mengelakkan makanan yang anda suka. Sekiranya anda menjauhi makanan ini, keinginan anda untuk memakannya akan menjadi lebih kuat. Oleh itu, kunci adalah untuk tidak menjauhkan diri, tetapi untuk membatasinya. Sebagai contoh, anda boleh membeli kuki unit, bukannya membelinya dalam kotak atau balang.

7. Dapatkan tidur yang cukup
Di samping mengekalkan diet yang sihat, pastikan anda mempunyai jumlah tidur yang baik. Kerana, apabila anda kurang tidur, penghasilan hormon ghrelin yang merangsang nafsu makan dapat meningkat. Kesannya, anda akan menggunakan makanan berkalori tinggi dalam kuantiti yang banyak. Sudah tentu ini akan menjadikan diet penurunan berat badan anda menjadi kacau.

8. bergerak aktif
Ia bukan lagi rahsia senaman yang sentiasa dikaitkan dengan penurunan berat badan. Latihan yang dilakukan secara berkala akan membantu membakar kalori yang berlebihan yang tidak boleh dipotong hanya dengan melakukan diet.

Anda boleh mengamalkan cara mudah untuk mengurangkan berat badan di atas sebagai sebahagian daripada gaya hidup yang sihat. Jangan tergoda oleh pelbagai diet untuk menurunkan berat badan dengan cepat, kerana ia berisiko mengganggu kesihatan anda dan memudahkan untuk menambah berat badan.

Jika perlu, anda boleh berunding dengan ahli pemakanan untuk program penurunan berat badan. Doktor pemakanan akan menyediakan pelan diet yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda.